Бели Искър

Местаонахождение

Село Бели Искър се намира в подножието на връх Мусала с невероятна природа за развитие на екотуризъм и селски туризъм.

Бели Искър има  надморска височина 1130 м. Селото се намира на най-стратегическото място в Рила. От тук тръгват атрактивни маршрути до връх Мусала с надморска височина 2 925 м – най-високият връх на Балканския полуостров, Мальовица, хижа Вада, Седемте рилски езера, Чакър войвода, Ястребец, хижа Грънчар, двореца Царска Бистрица и Боровец.

В селото са запазени исторически чешми и кладенци като „Войнишкото чешме“, „Кадън кладенец“ и „Бельов кладенец“.

Голяма историческа местност е „Демир капия“, където стават най-големите сражения по време на Освобождението от турско иго.

В Бели Искър има идея за изграждане на ски-лифт и писта, която да свърже селото с връх Ястребец.

Черквата „Успение Богородично“ е построена през 1847 г. Тази църква също има история. В селото се разказва, че през 1912 г. тук се е венчал Яворов за Лора. По-късно в пещерата „Каменна колиба“ Яворов се среща с Яне Сандански, където правят заверата. Пещерата се намира на 5 км южно от селото.

На 1 км над селото започва „Централен Рилски резерват“. Той е най-големият в България и един от най-големите в Европа. Създаден е с цел да се съхранят горски, субалпийски екосистеми, образуващи уникален природен комплекс. Площта на резервата е 12 393,7 ха и обхваща значителна територия около Бели Искър и връх Мусала.

В селото има Местно туристическо сдружение „Бели Искър“. Основните цели на сдружението са подпомагане и съдействие за устойчиво развитие на туризма в региона на село Бели Искър и утвърждаване на региона като туристически и курортен център. Всяка година сдружението организира традиционния „Празник на Рилския зелник” и рок фестивал „Рок в Рила”.