Български English ΕΛΛΗΝΙΚA

Местонахождение

Село Бели Искър се намира в подножието на връх Мусала с невероятна природа за развитие на екотуризъм и селски туризъм.

Бели Искър има надморска височина 1130 м.
Селото се намира на най-стратегическото място в Рила. От тук тръгват атрактивни маршрути до връх Мусала с надморска височина 2 925 м - най-високият връх на Балканския полуостров, Мальовица, хижа Вада, Седемте рилски езера, Чакър войвода, Ястребец, хижа Грънчар, двореца Царска Бистрица и Боровец.

В селото са запазени исторически чешми и кладенци като "Войнишкото чешме", "Кадън кладенец" и "Бельов кладенец".

Голяма историческа местност е "Демир капия", където стават най-големите сражения по време на Освобождението от турско иго.
 

В Бели Искър има идея за изграждане на ски-лифт и писта, която да свърже селото с връх Ястребец.

Черквата "Успение Богородично" е построена през 1847 г. Тази църква също има история. В селото се разказва, че през 1912 г. тук се е венчал Яворов за Лора. По-късно в пещерата "Каменна колиба" Яворов се среща с Яне Сандански, където правят заверата. Пещерата се намира на 5 км южно от селото.

На 1 км над селото започва "Централен Рилски резерват". Той е най-големият в България и един от най-големите в Европа. Създаден е с цел да се съхранят горски, субалпийски екосистеми, образуващи уникален природен комплекс. Площта на резервата е 12 393,7 ха и обхваща значителна територия около Бели Искър и връх Мусала.

В селото има Местно туристическо сдружение "Бели Искър". Основните цели на сдружението са подпомагане и съдействие за устойчиво развитие на туризма в региона на село Бели Искър и утвърждаване на региона като туристически и курортен център. Всяка година сдружението организира традиционния "Празник на Рилския зелник" и рок фестивал "Рок в Рила".

 

Боровец - най-доброто място за ски в България!

Разположен на 1300м надморска височина върху северните склонове на Рила планина, в самото подножие на връх Мусала, Боровец е най-големият планински курорт в България. Пистите, които са с обща дължина 58км, са добре обработени и обезопасени. Лифтовите съоръжения непрекъснато се обновяват – този сезон нов четириседалков лифт "Маркуджик 2" с дължина 1000 м и капацитет 2400 души на час замени досегашния ски-влек.

Друга новост за сезон зима 2008/2009 е системата за изкуствен сняг, която покрива площ от над 200 дка на писти "Ястребец 3" и "Попангелов" (бивша "Ястребец 2"). Пистите пред хотел Рила са със съоръжения за изкуствен сняг и нощно каране.

Боровец предлага идеални условия за ски, сноуборд, ски бягане или просто зимна почивка сред боровата гора

Ски информация:

 • Надморска височина на курорта: 1300 м
 • Най-висока ски точка: 2560 м
 • Маркирани ски писти: 58 км
 • Най-дълга писта: 12 км
 • Посоки на склоновете: С, СЗ, З
 • Писти за ски бягане: 35 км
 • Съоръжения за биатлон

Лифтове и влекове:

 • 1 шест-местен кабинков лифт
 • 2 четири-седалкови лифта експрес
 • 2 четири-седалкови лифта
 • 10 ски влека
     
     

© 2009 Хотел "Бялата Река"

 

Дизайн Fire Bull

seo google